Lyssnade i morse på en intervju med författarna till en nyutkommen bok om Pirate Bay.
Lystrade till två ting:
De fick frågan om varför Pirate Bay, som en svensk företeelse, är så stora (en av världens 100 mest besökta sajter) och en av förklaringarna ”gick tillbaka till IT-tiden”. Det tyckte jag var intressant; IT-tiden är redan historia, trots att den utspelade sig mellan c a 1999-2001. Min fråga blir då – vilken tid lever vi i idag?
Finns nog anledning att återkomma till den frågan.
De fick naturligtvis också frågan varför så många bryter mot både svensk lag och EU-fördrag. Då sa de något som kan vara värt att meditera över. Anledningen är att programkod och svensk lag har samma grunduppgift – båda bygger på regler som kan följas eller överträdas. Skillnaden mellan dem är att om någon överträder svensk lag, så behöver det inte innebära påföljder, men bryter någon mot programkodens inbyggda regelsystem, fungerar ingenting. Kort sagt programkodens regler är viktigare än svensk lag. (Får inte riktigt ihop logiken, men det är något som kittlar i levern.)
TACK Peter! Känns underbart!
Och detta inlägget tycker jag var intressant. Har redan länkat det vidare till mina gamla it-vänner. =)
Det var verkligen genialt. En lag/en regel fyller sitt syfte när det är så, att om man bryter mot den så fungerar inte systemet! Om systemet fungerar trots en överträdelse så kan man ju undra om lagen/regeln behövs eller om man ska skrota den…